
Τον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας Ηλείας και το Φράγμα Πηνειού, επισκέφθηκαν τα παιδιά της Α - Δ τάξης του σχολείου μας, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 με τους εκπαιδευτικούς Καλογεράτο Γεράσιμο, Ξενούλη Ακριβή, Ανδρέου Γεωργία, Καραλή Αντώνη και Γερογιώργη Στέλλα.
Στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με δραστηριότητες στο πρόγραμμα: "Η πόλη της αρχαίας Ήλιδας και οι κάτοικοί της" με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την αρχαία πόλη και τις ασχολίες των κατοίκων της μέσα από τα εκθέματα του μουσείου και την ξενάγησή τους στο χώρο του αρχαίου θεάτρου και στην αρχαία πόλη όπως σώζεται σήμερα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το τεχνητό φράγμα Πηνειού της Ηλείας.






Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΟΣ.
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, η πόλη-λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων συνδέεται άμεσα με τον Ηρακλή, που πραγματοποίησε εδώ έναν από τους άθλους του (καθαρισμός της κόπρου των στάβλων του βασιλιά Αυγεία). Ο πρώτος συνοικισμός της πόλης ανάγεται κατά την αρχαία παράδοση στα χρόνια του βασιλιά Οξύλου (12ος αι. π.Χ.). Όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα των επιφανειακών και των ανασκαφικών ερευνών (λίθινα εργαλεία, πήλινα νεολιθικά αγγεία, τάφοι και κεραμική της Εποχής του Χαλκού), η περιοχή της Ήλιδος κατοικήθηκε αδιάκοπα από τους Προϊστορικούς Χρόνους, πολύ πριν αναπτυχθεί η πόλη των Ιστορικών Χρόνων.Η Ήλις των Ιστορικών Χρόνων, που προήλθε από τη συνένωση των κωμών της περιοχής (471 π.Χ.), ήταν μια μεγάλη πόλη, που ήταν οργανωμένη με βάση το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και διέθετε νομισματοκοπείο. Η Ήλις υποδεχόταν και φιλοξενούσε τους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους συνοδούς τους, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να διαμείνουν εκεί ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αθλητές γυμνάζονταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, ενημερώνονταν για τους κανονισμούς των αγώνων, συμμετείχαν στους προκριματικούς αγώνες και παρακολουθούσαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε προς τιμήν τους η Ήλις. Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε την πόλη της Ήλιδος γύρω στο 170 μ.Χ., όταν αυτή βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή και διατηρούσε σχεδόν αναλλοίωτο τον πολεοδομικό ιστό των Κλασικών Χρόνων. Η ιστορία της Ήλιδος δεν τερματίστηκε ούτε με τις βαρβαρικές επιδρομές του 3ου και του 4ου αι. μ.Χ. ούτε με την οριστική κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. Όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Ήλις διατηρούσε κατά τους Πρώιμους Χριστιανικούς Χρόνους ένα μέρος από την αίγλη του παρελθόντος.Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τμήματα της αγοράς και της κυρίως πόλης. Θέατρο (οικοδόμημα του 4ου αι. π.Χ., με μετασκευές των Ρωμαϊκών Χρόνων), στοές, γυμνάσια, ιερά, δρόμοι με παρόδια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες με φροντισμένα αίθρια και ψηφιδωτά δάπεδα, καταστήματα, εργαστήρια, λουτρά, οργανωμένα νεκροταφεία (τάφοι Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων με πολλά και σημαντικά κτερίσματα) συνέθεταν την εικόνα της Ήλιδος.
ΛΙΜΝΗ - ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ
Η Λίμνη Πηνειού είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό. Βρίσκεται στον νομό Ηλείας. Η έκτασή της είναι 19,895 τ.χλμ και είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου.
Το φράγμα, που έχει πάχος 10 μέτρα, άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 και ο έργο παραδόθηκε το 1968. Με τον εμπλουτισμό του φράγματος με νερό εγκαταλείφθηκε το χωριό Ξενιές, που βρισκόταν στον πυθμένα της υπό δημιουργίας λίμνης, αλλά και οι οικισμοί Παλαιοχώρα, Αγία Άννα και Σούλι.
Το εμβαδόν της λεκάνης του φράγματος είναι 723 χιλιόμετρα, και η χωρητικότητα της λίμνης είναι 366 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.Η τεχνητή λίμνη είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.