Εργαστήριο 1: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
Στο πλαίσιο της ενότητας « Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης Συμπίκου Δημήτριου παρακολούθησαν πρόγραμμα με θέμα την παιδική θυματοποίηση - κακοποίηση. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την ενότητα του μαθήματος «Φυσικά» στο πλαίσιο της ενότητας «Αναπαραγωγικό Σύστημα» ασχολήθηκαν με ευρύτερες πτυχές της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Καθώς οι μαθητές ασχολήθηκαν με διάφορες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες όπως ανάγνωση παραμυθιών, εικαστικές δημιουργίες παρακολούθηση και ομαδικό σχολιασμό βίντεο, εικόνων και πινάκων ζωγραφικής, τους δόθηκε η δυνατότητα α) να καλλιεργήσουν τη συλλογιστική της εστίασης και από-εστίασης, της ενσυναισθηματικής ικανότητας και της αποταύτισης σε ζητήματα που αφορούν στους εαυτούς τους και στους άλλους, β) να εμπεδώσουν την αίσθηση ασφάλειας, ισοτιμίας και εμπιστοσύνης στις σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας, γ) να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Επιπροσθέτως, μέσω του κεφαλαίου «Αναπαραγωγικό σύστημα» στο μάθημα των Φυσικών οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν στον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο, στις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, στη μελέτη στερεοτυπικών απόψεων, στις κοινωνικές προεκτάσεις της σεξουαλικότητας αλλά και στους κινδύνους που ελοχεύουν.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη συνδρομή της ψυχολόγου κυρίας Κατερίνας Λάγαρη από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις» νομού Ηλείας. Η κυρία Κατερίνα πραγματοποίησε πέντε δίωρες συνεδρίες με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με σκοπό την εμβάθυνση και την επιπλέον ενασχόληση με θέματα που αφορούν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Εργαστήριο 2: Φροντίζω το περιβάλλον
Στο δεύτερο εργαστήριο με τίτλο «Μουσεία και Αειφόρος Ανάπτυξη» που ανήκει στη θεματική ενότητα «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική κληρονομιά» σκοπός ήταν η εξοικείωση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με τα μουσεία, η κατανόηση της μεγάλης παιδευτικής τους αξίας, εστιασμένης στο περιεχόμενο και στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μάθησης, ζωής και νου μέσα από έναν συμμετοχικό διαθεματικό, διεπιστημονικό και ερευνητικό τρόπο μάθησης. Ακόμη σκοπός του προγράμματος ήταν και η ενασχόληση των παιδιών με εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.
Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τις διάφορες κατηγορίες μουσείων που υπάρχουν και με το περιεχόμενο της κάθε κατηγορίας. Παράλληλα, κατανόησαν τους κανόνες που ακολουθούνται κάθε φορά που πραγματοποιείται μια επίσκεψη σε μουσείο (πριν το μουσείο, στο μουσείο, μετά το μουσείο) και πώς διαφοροποιούνται οι κανόνες σε ένα μουσείο Αφής. Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της αρχαίας Ήλιδας και στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς στην Κυπαρισσία. Επίσης, τα παιδιά περιηγήθηκαν εικονικά στο μουσείο Μπενάκη μέσω διαδικτύου και πραγματοποίησαν εικαστικές δημιουργίες με θέμα τα μουσεία και την οδική ασφάλεια.
Εργαστήριο 3: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ
«Γιατί στα ρούχα του αγοριού που θα γεννηθεί επικρατεί το μπλε χρώμα ενώ στου κοριτσιού το ροζ;»
«Γιατί θα αγοράζαμε μια κούκλα ως δώρο γενεθλίων στη Μαρία ενώ ένα αυτοκινητάκι στο Γιώργο;»
«Γιατί η μαμά καθαρίζει το σπίτι ενώ ο μπαμπάς καθαρίζει το αυτοκίνητο; Είναι κακό να γίνει το αντίστροφο;»
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα κι ακόμη περισσότερα που έχουν να κάνουν με τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία όσον αφορά στα δύο φύλα κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά στο πλαίσιο του τρίτου εργαστηρίου με τίτλο «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο» που ανήκει στη θεματική ενότητα «Συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα». Τα παιδιά, αρχικά, έμαθαν τι είναι τα στερεότυπα των φύλων και πώς να τα αναγνωρίζουν. Εξετάστηκε το θέμα των παιχνιδιών, καθώς, τα παιχνίδια σήμερα είναι περισσότερο έμφυλα από ποτέ, πολύ συχνά παρουσιάζονται ως κατάλληλα ‘’για αγόρια’’ ή ‘’για κορίτσια’’, έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα και χρώμα, διαφορετικές απεικονίσεις και λεζάντες, τα παιχνίδια για αγόρια εμπεριέχουν δράση και κατασκευές, ενώ για κορίτσια φροντίδα και καλλωπισμό. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι μερικά παιχνίδια είναι, κυρίως, για αγόρια και άλλα, κυρίως, για κορίτσια. Επίσης, τα παιδιά ασχολήθηκαν με στερεότυπα που αφορούν στον επαγγελματικό τομέα και αναπτύχθηκαν δράσεις για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την αξιοποίηση της διαφορετικότητας και της ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.
Εργαστήριο 4: Δημιουργώ και καινοτομώ
Η επιλογή του επαγγέλματος είναι κάτι που διεγείρει την προσοχή των μαθητών από μικρή ηλικία. Σε αυτή την ηλικία οι μαθητές δεν έχουν κάτι κατασταλαγμένο μέσα τους, βρίσκονται σε φαντασιακή αιχμαλωσία ανάμεσα σε μια εικόνα πραγματική και σε μια εικόνα που είναι βασισμένη στα κοινωνικά πρότυπα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Η ύφανση της προσωπικής ταυτότητας, η επιλογή του επαγγέλματός μου» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Aγωγή σταδιοδρομίας-Γνωριμία με τα Επαγγέλματα» είχε σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών για να διερευνήσουν στοιχεία που συγκροτούν την προσωπική τους ταυτότητα και να δραστηριοποιηθούν ώστε να προσανατολιστούν στη σωστή επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν.
Τα παιδιά έφτιαξαν το προσωπικό τους πορτρέτο καταγράφοντας θετικά και αρνητικά στοιχεία του εαυτού τους, των προτιμήσεων τους, των ενδιαφερόντων τους και των επαγγελματικών τους προτιμήσεων. Ακόμη, ήρθαν σε επαφή με επαγγέλματα του παρελθόντος που δεν υπάρχουν σήμερα, παρακολούθησαν επαγγελματίες να μιλούν για το επάγγελμά τους και παρατήρησαν την εξέλιξη πολλών επαγγελμάτων λόγω κυρίως της τεχνολογικής ανάπτυξης.